×

Herengracht, Leiden
19 hotelkamers

Leiden

Eind juni 2023 stond de officiële opening van Breathe Hotel Leiden op de agenda. Dat het hotel aan de Herengracht in Leiden er gekomen is, is te danken aan het feit dat Gary de hulp voor de bouw van het project had ingeroepen van Jobo de Bouwers. “Zonder Jobo had ik geen project.”

Van een leien dakje ging de ontwikkeling aan de Herengracht bepaald niet. Rond december 2019 was het project vastgelopen. “We liepen tegen best wel wat uitdagingen aan. Er waren dingen waar we niet uitkwamen en dat was vooral het bouwwerk.” Hij raadde Gary aan om contact op te nemen met Jobo de Bouwers. Dit in 1975 opgerichte familiebedrijf werkt volgens de Leidse mentaliteit: hands-on, no-nonsense, betrokken en betrouwbaar. Het bedrijf gelooft in de nieuwe manier van bouwen: bouwen waarbij de wens van de gebruiker centraal staat en waarbij samen met de opdrachtgever de beste oplossing gerealiseerd wordt.

In december 2019 vond de ontmoeting tussen Gary en Bas van Dijk, directeur van Jobo de Bouwers, plaats. “We zijn toen een bouwteam gestart”, geeft Bas aan. “Gary was vastgelopen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat zijn plannen wel gerealiseerd kunnen worden?” Aanvankelijk ging het om een verbouwing- uitbreiding. “We liepen spaak in dat proces”, geeft Gary te kennen. “Na het contact met Jobo de Bouwers zag ik eindelijk weer licht in de tunnel. De heren kwamen met andere ideeën en visies, die ik niet eerder had vernomen bij andere partijen. Het was een bestaande verbouwsituatie, maar het is absoluut Jobo de Bouwers geweest die, vooral in het bouwteam, de input heeft geleverd.”

In februari 2020 werd de samenwerking bestendigd. “Het hele bouwplan moest herijkt worden”, herinnert Gary zich. “Aan de visie en het wijzigen van het plan lagen vergunningsaspecten ten grondslag. We hebben verder gebouwd op een bestaande verbouwvergunning. Hier is de deskundigheid van Jobo de Bouwers ingebracht. Om binnen de haalbaarheid en de budgettaire kaders van het plan te blijven, moesten we het op een bepaalde manier doen om het project in leven te houden. De uitdagingen waar ik eerder mee in mijn maag zat, zijn door Jobo de Bouwers gladgestreken.”

In de zomer van 2021 werden de plannen bij de juiste instanties ingediend. In september 2021 is met de sloop een begin gemaakt. Gary is tijdens de bouw in gesprek gegaan met de gemeente Leiden. Er bleek ruimte te zijn voor kleine boutique hotels in Leiden. “De gemeente moedigde dat ook aan. We zijn de sloop gestart met appartementen als uitgangspunt.

Ten tijde van de bouw hebben we vergunning aangevraagd – en verkregen – voor een hotel.” Daar kwam de kennis van Jobo de Bouwers goed van pas. “De appartementen waren al zodanig geëngineerd dat het een hotel zou kunnen worden”, geeft Bas aan. “Daar hadden we al op voorgesorteerd, wat op zich bijzonder is. Logistiek was het nog wel een lastige klus met de binnenstedelijke aan- en afvoer van materialen, vuil en sloop.”

Bas herinnert het zich nog als de dag van gisteren dat hij in contact kwam met Gary. “Je probeert dan een samenwerking op te tuigen en dat is best complex”, legt Bas uit. “De volhardende instelling van Gary, onze wil om ervoor te gaan en het hebben van vertrouwen in elkaar, hebben ervoor gezorgd dat we met elkaar in zee zijn gegaan. Dat is een gevoel dat je met elkaar ontwikkelt. Het is een intensief traject geweest, maar uiteindelijk staat er dus een prachtig mooi boutique hotel.

”Het zijn bijzondere bouwwerken als dit pand die kleur geven aan de stad. Dat is het mooie van de samenwerking en het durven oppakken met elkaar. “Dat is ook wel kenmerkend voor ons als bedrijf”, stelt Bas.“ Uiteindelijk is het resultaat een van de mooiste boutique hotels van Leiden. Je ziet dat het nieuw is, maar dat het wel in authentieke stijl gebouwd is. Het is eigenlijk alsof het altijd al zo was. Het ademt kwaliteit. Dat het vakwerk is, is in dit project duidelijk te zien. Ik vind het mooi dat wij daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren.”

Heeft u vragen over een van onze projecten of bent u geïnteresseerd? Vul onderstaand formulier in.


Op zoek naar een betrouwbare en betrokken bouwonderneming? Dan bent u bij Jobo de Bouwers aan het juiste adres. Opgericht in 1975 is ons familiebedrijf thuis in nieuwbouw, renovatie, restauratie en verbouw.
Maar ook projectontwikkeling en herbestemming behoren tot onze activiteiten. Onze kracht? We komen afspraken na en hebben uitsluitend vakmensen met hart voor de zaak in dienst.

© Copyright 2024 Jobo de Bouwers